Pulun Osmanlıda Doğduğu 19. Yüzyıl ortalarında Üsküdar'dan İstanbul
Sitemde Google
PTT Müdürlüğünce 2022 Yılının 12. serisi olarak dolaşıma sunulmuştur.
Seri Numarası: 1367
2022.12
Peynirler ( Bitişik Pul )
2022-12-01/02
4589/90-5072/73

2022-12-01
4589-5072
2022-12-02
4590-5073
Sunum:
17 Mayıs 2022 tarihinde dolaşıma sunulan Peynirler konulu iki değerli Bitişik Anma pulları 2 x 5,00 TL  ( 38 x 38 mm boyutunda ) olmak üzere toplam 10,00 TL bedelle, söz konusu pullara ait 15,00 TL bedelli İlk Gün Zarfı PTT İşyerlerinde, www.filateli.gov.tr web adresinde ve filateli cep uygulamasında satışa sunulmuştur.

PTT Pul Müzesi Hacı Bayram Mahallesi Atatürk Bulvarı No: 13 Ulus/Altındağ/ANKARA adresinde,
Peynirler 17.05.2022 ANKARA
ibareli ilk gün damgası kullanılmıştır.

Bitişik Anma Pullarının Değerleri: 2 adet x 5,00 TL = 10.00 TL
1 Dolar = 15,8408 TL / 0,6313 $, 1 Euro = 16,6175 TL / 0,6018 €
Çıkış Tarihi: 17.05.2022, Son Satış Tarihi: Tükeninceye kadar.
Basım Adedi: 100,000 adet iki puldan oluşan seri, 10 adet pullu tabakalarda basılmıştır.
Pulun Boyotu: 38 x 38 mm.
Baskı Yöntemi: Dijital Baskı
Basımevi: PTT Matbaası - Ankara
Tasarım Tekniği: Grafik Tasarım - Fotograf ve Tasanrımcı: Ajda Alçın
Katkı Sunanlar: Prof. Dr. Şebnem Budak

Seri Numarası: 1367
PTT Kodu: 1001- 468 ( Konulu Anma Pulları ), PTT Sayfa: 1358
Konu: Peynirler

Peynir, farklı aroma, tat, yapı ve şekle sahip Dünya'da en fazla tanınan ve ürün çeşitliliği olan bir süt ürünüdür.
Peynirin üretiminde kullanılan sütün çeşidi, uygulanan üretim metotları ve teknolojik işlemler, olgunlaşma/olgunlaştırma ve depolama şartları peynirin lezzetini etkilemekte ve farklı özellikler kazandırmaktadır. Isıl işlem, homojenizasyon, starter kültür kullanımı, tuzlama yöntemleri, ambalajlama, olgunlaştırma ve depolama şartları gibi pek çok teknolojik işlem peynirin lezzetini etkilemektedir.
İnsan sağlığı açısından oldukça önemli bir yeri olan peynir, D vitamini, protein, kalsiyum, çinko gibi besin değerleri içermektedir.
Binlerce yıldır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış ülkemiz, coğrafi koşullara, kültürel alışkanlıklara, hayvan tür ve ırklarının farklılığına bağlı olarak geleneksel üretim teknikleri ile peynir çeşitliliği bakımından oldukça zengindir. Bunlardan çoğu yerel ihtiyacı karşılayacak miktarda üretilirken, bazıları ise ülke çapında ticarileşmiştir.
Kars Kaşarı: Mayıs ve Ağustos ayları arasında Kars ve Ardahan illerindeki zengin bitki örtüsüne sahip meralarda otlayan hayvanlardan elde edilen sütlerden yapılan, kendine özgü tat, koku, aroma ve renge sahip, taze veya olgunlaştırılarak tüketilen az tuzlu bir peynirdir. Genellikle inek sütünden yapılsa da inek sütüne koyun ya da keçi sütünün eklenmesiyle de yapılmaktadır. Yıllandıkça lezzeti artmaktadır. Coğrafi işaret almıştır.
Van Otlu Peyniri: Başta koyun sütü olmak üzere, inek veya keçi sütünden ya da bunların karışımından, yörede yetişen sirmo, mendi, kekik, siyabo, yabani nane, heliz vb. otların ilave edilmesiyle yapılmaktadır. Kullanılan süt ve otların farklılığıyla beyazdan sarımtırağa doğru değişen renge sahip, orta sertlikte, lezzetli ( sarımsak ve kekik aroması hakim ), tuzlama yapıldıktan sonra taze veya salamurada olgunlaştırılarak tüketilen, yarı sert ve düz yapıda, parlak görünümlü bir peynirdir. Coğrafi işaretli yöresel bir peynir çeşididir.
Diyarbakır Örgü Peyniri: Yağ oranı yüksek, homojen, plastik telemeli, elastik yapıda yarı sert, kendine özgü tat ve aromaya sahip, besin değeri yüksek ve saç örgüsü şeklinde salamura tip peynir çeşididir. Elle iplik şeklinde ayrılabilen peynir, parlak görünümlü olup rengi krem beyaz veya hafif sarımsıdır. Coğrafi işaret almıştır.
Trabzon Telli Peyniri: Koyun, keçi, inek sütünden veya karışımlarından yapılmaktadır. Telli peynir yapı olarak sert, orta yağlı, sarımtırak bir renge sahip, lif lif ayrılabilen, ısıtıldığında uzayan, az tuzlu bir peynirdir.
Balıkesir Sepet Peyniri: Yapımı ve aroması diğer süt ürünlerinden oldukça farklı olan sepet peyniri Ege Bölgesi'ne özgü bir peynir çeşididir. Genellikle inek ve keçi sütünden üretilen peynir, çoğunlukla gözenekli bir yapıya sahip, az tuzlu ve tam yağlıdır. Hasır örgülerden yapılan sepetlere basıldığı için bu ismi almıştır.
Çorum Kargı Peyniri: İnek, koyun, keçi sütünden üretilmektedir. Yapım aşaması farklı olan bir peynir çeşididir. Mayasında incir acı suyu vardır ve süt hiçbir ısıl işlem görmez iyotsuz tuz eklenerek çöktürülür. Koyun derisinde 3 ay olgunlaştırılmaya bırakılmaktadır.
Erzincan Tulum Peyniri: Gözeneksiz bir yapıya sahip olan peynir koyun sütü, şirden mayası, Kemah tuzu ile geleneksel üretim yöntemi ve ambalajlamada keçi tulumu kullanılarak yapılmaktadır. Tüm bu etkenler, peynirin beyaz-krem renkte, yüksek yağ içeriğine sahip, ağızda kolayca eriyen, kendine özgü asidik, tereyağımsı ve ransit tada sahip, kırılgan homojen yapıda ve lezzetli bir peynir olmasını sağlamaktadır. Coğrafi işaret almıştır.
Çanakkale Ezine Peyniri: Çanakkale bölgesinde yer alan doğal endemik bitki örtüsü etrafında ( mercanköşk, güveyi otu, adaçayı, tüylü nane ve kekik gibi ) su kaynaklarıyla beslenen hayvanlardan elde edilen keçi sütü, koyun sütü ve inek sütü karışımından üretilmektedir. Beyaza dönük açık sarı renkte, orta sertlikte, kırılgan olmayan bir yapıda, kitlesinde az sayıda ve küçük çaplı gözenekler bulunduran tam yağlı salamura tip beyaz peynirdir. Coğrafi işaret almıştır.

Ülkemizin yöresel peynirlerinden olan Kars Kaşarı, Van Otlu Peyniri, Diyarbakır Örgü Peyniri, Trabzon Telli Peyniri, Balıkesir Sepet Peyniri, Çorum Kargı Peyniri, Erzincan Tulum Peyniri ile Çanakkale Ezine Peyniri görsellerine yer verilerek hazırlanan Peynirler konulu iki değerli anma pulu ve ilk gün zarfı 17.05.2022 tarihinde dolaşıma sunulmuştur.

Konu ile ilgili diğer pulları görmek isterseniz Tıklayınız ( Yemek ).
İlk Gün Zarfı ile İlk Gün Damgası
İlk Gün Damgalı Zarfın Dolaşıma sunulduğu günkü değeri, 15,00 TL dir.
Zarfın Boyutu: 350 × 240 mm.
Baskı Yöntemi: Dijital Baskı
Tasarım Tekniği: Grafik Tasarım - Tasanrımcı: Ajda Alçın

 


2022.12
Seri no: 1367

Peynirler Konulu Anma Pulları Tabakaları

Bu serinin pulları 10 pullu tabakalar halinde özel kompozisyolu olarak basıldığından örnek olarak konmuştur.


2004 Yılı sonuna kadarki Değerler ETL olarak.
2005 Yılı Başından 2008 Yılı sonuna kadarki Değerler YTL olarak.
2009 Yılı Başından sonraki Değerler TL olarak Değerlendirilmelidir.
ETL=Eski TL, YTL=Yeni TL
Değerli Pul Severler ve Biriktirenler
Son 5 Senenin Pulları genellikle
PTT'nin
www.filateli.gov.tr
sitesinde bulunmaktadır.
üzerlerindeki Değerden satılmaktadır.
Lütfen bu siteye bakmadan pul almayınız.

Bu Sitede Bulacaklarınız;

1. Pulların resimlerini,
2. PTT'nin sunuş biçimini,
3. Pulların çıkış tarihindeki Dolar ve Euro değerini ve ebatlarını,
4. Pulun İlk Gün Zarfının resmini ve İlk Gün Damgasını,
5. PTT'nin çıkardığı Özel Gün Zarflarının resmini ve Özel Gün Damgasını,
6. PTT Özel Günler için kullandığı Özel Tarih Damgalarını ve Damgalanmış Zarfları,
7. PTT'nin Pul Baskılı Posta Kartlarının resmini,
8. PTT'nin Maksimum Kartlarının resmini,
9. PTT'nin Posta Kartlarının resmini,
10. Pul portföylerinin resimlerini,
11. Yılların Listelerini,










© Pulhane Ltd.?ti.