Pulhane Ltd.Şti.
Pulun Osmanlıda Doğduğu 19. Yüzyıl ortalarında Üsküdar'dan İstanbul
Sitemde Google
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ'NİN KURULUŞ KUTLAMALARI
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’nin
KURULUŞ KUTLAMALARI

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

1961.08 - Türkiye Büyük Millet Meclisinin Açılışı
Pullarda Yeni Anayasa ve Türkiye Büyük Millet Meclisi konusu işlenmiştir.

1970.07 - Türkiye Büyuk Millet Meclisinin 50. Yılı
0,50 Kuruşlukta ( Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisl Açılış Töreninden bir görünüş ),
0,60 Kuruşlukta ( Birinci Türkiye Büyük Millet Meclislnin toplantılarından birinin görüntüsü )

1987.05 - Egemenlik Kayıtsız Şartsız milletindir
23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla kurulan ve 29 Ekim 1923'de Cumhuriyet ilân edilmesiyle Türkiye Cumhuriyeti adını alan yeni Türk Devleti'nin temel dayanağı, millet iradesinin mutlak üstünlüğü, milli egemenliğin kayıtsız ve şartsız millete ait olduğu ilkesidir.
Milli egemenlik, iç görünüşü itibariyle demokratik rejimi, dış görünüşü ile milletin hür ve bağımsız yaşamasını, dışa karşı milli birliği ve bütünlüğü ifade eder.
Büyük önder ATATÜRK'ün bütün hayatı boyunca savunduğu Egemenlik kayıtsız şartsız Milletindindir ilkesi, ilk olarak 1921 tarihli Anayasa'da ifadesini bulmuş ve daha sonraki tüm Cumhuriyet Anayasaları'nda değişmez, temel hüküm halinde yer almıştır.

1990.05 - Türkiye Büyük Millet Meclisi 70. Yıl
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış günü olan 23 Nisan 1920 tarihi, aynı zamanda genç Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde Millî Egemenliğe geçişin gerçekleştirildiği gündür. Millî Egemenlik, Türk Milletinin tarihi bir karakteridir ve 23 Nisan günü hür demokratik parlamenter rejimin bizzat uygulamaya konulduğu bir tarih olarak kabul edilir.
Pulda yer alan kompozisyonda bu önemli olayın 70. yılı grafik bir düzenleme ile ifade edilmektedir.
Pulun kompozisyonu Selahattin Yalçın ve Etem Çalışkan tarafından hazırlanmıştır.


1995.05 - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Açılaşının 75. Yılı
Büyük Millet Meclisi’nin açılış tarihi olan 23 Nisan 1920, millet iradesiyle gerçekleşen parlamenter sisteme geçiş sürecinin başlangıç tarihidir. Atatürk’ün önderliğinde, zor günlerde ulusun temsilcileriyle bütünleşerek, pek çok mazlum millete örnek olan Ulusal Kurtuluş Savaşı’mızı gerçekleştiren Büyük Millet Meclisi, bugün çoğulcu, katılımcı demokratik yapısıyla 23 Nisan 1995'te açılışının 75. yılını ilk açılışındaki inanç ve azimle kutlamıştır.
Pulda yer alan kompozisyon, çoğulcu, katılımcı demokrasimizi Atatürk ilkeleri doğrultusunda ulusun iradesinin oluşturduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni grafik bir düzenleme ile ifade etmektedir.
Pulda yer alan kompozisyon Sanatçı Yrd. Doç. Tevfik Fikret UÇAR tarafından hazırlanmıştır.

2000.04 - Türkiye Büyük Millet Meclisinin Kuruluşunun 80. Yılı
23 Nisan 1920'de Ankara'da küçük bir binada tarihi görevine başlayan Büyük Millet Meclisi, Ulusal Kurtuluş Savaşını bizzat yürütmüş ve ''Gazi Meclis" unvanını kazanmıştır,
Bu Meclisin ilk başkanlığına Mustafa Kemal Atatürk seçilmiştir. Bir konuşmasında Ulu Önder: "Büyük Millet Meclisi, Türk Milletinin asırlar süren arayışlarının özü ve Onun bizzat kendisini idare etmek şuurunun canlı bir timsalidir." İfadesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Önemini veciz bir şekilde belirtmiştir.
Çoğulcu, katılımcı ve demokratik yapısıyla milletimizin en yüksek kurumu olan Türkiye Büyük Millet Meclisi 80. Yılını coşkuyla kutlamıştır.
Pullarda kullanılan iki kompozisyon 80. Yıl münasebetiyle T.B.M.M. Kültür, Sanat ye Yayın Kurulu Başkanlığınca açılan MİLLİ EGEMENLİK AFİŞ YARIŞMASI'nda birincilik ödülü ve mansiyona değer bulunan Doç. Dr. Gürbüz Doğan EKŞİOĞLU'nun grafik tasarımlarıdır.


2005.07 - Milli Egemenlikte 85.Yıl
2005 yılında 85. yaşını kutlayan TBMM, yegane kuruluş gayesi olan Milli Hakimiyet kavramının anlam ve önemini toplumumuzun her kesimine yayarak yeni bir ulusal bilinç ve kaynaşma ortamı yaratmak amacıyla 2005 yılını Milli Egemenlik Yılı ilan etmiştir. Bu kapsamda ülke genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara Ulus’taki taş binada açıldıktan sonra Kurtuluş Savaşı’nı bizzat yürüten Meclisimiz, Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın yönetim yeri olarak pek çok tartışma ve önemli milli kararların alınmasına sahne olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş temelleri de Ankara'daki bu ilk tarihi binada atılmış ve 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edilmiştir.
TBMM, seksen beş yıllık tarihinde bugün kullandığı da dahil olmak üzere üç ayrı meclis binasında faaliyet göstermiştir. Önceki iki binadan farklı olarak doğrudan meclis binası olarak tasarlanan bugünkü binanın yapımına, 1937 yılında Atatürk zamanında karar verilmiştir. 1961 yılında hizmete giren bugünkü Meclis Binası, dünyanın sayılı meclis binalarından biri olarak gösterilmektedir ve Türkiye Cumhuriyetinin gücünü ve ölümsüzlüğünü simgeleyecek biçimde, ağır başlı sağlam ve dayanıklı bir tasarıma sahiptir.


2010006
20100602
2010.06 - T.B.M.M.’nin açılışının 90.Yıl
Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye Cumhuriyetinin 23 Nisan 1920 ‘de Ankara’da açılmış olan yasama organıdır. İlk Meclis yurdun çeşitli yerlerinden gelen 115 milletvekili ile toplandı. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş temellerini de bu tarihi binada atıldı ve 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edildi.
Bugünkü Meclis Binası, 23 Nisan 1920 de açılan ve ulusal egemenliğe dayanan Türkiye Büyük Millet Meclisinin üçüncü binasıdır.
İlk Meclis Binası bodrum kat üzerinde yer alan tek katlı, 23x43 metre ölçülerine sahip, dokuz oda ve bir büyük salondan oluşan bir yapıdır. Planı Salim Beyin çizdiği, Mimarlığını Hasip Beyin yaptığı bu bina bugün TBMM bünyesinde Kurtuluş Savaşı Müzesi ( 1.TBMM Binası ) olarak hizmet vermektedir.
Türkiye Büyük Millet Meclisinin ikinci binasının yapımına ise mimar Vedat Tek Beyin projesi ile 1923 de başlandı. Cumhuriyet Halk Fıkrası Mahfeli olarak planlanan ancak çeşitli eklentilerle meclis binası olması kararlaştırılan yapı 18 Ekim 1924 de hizmete açıldı. Günümüzde Cumhuriyet Müzesi olarak hizmet vermektedir.
1.ve 2. TBMM Binalarının her ikisi de Birinci Milli Mimarlık Dönemi özelliklerini taşımaktadır.
Bugün kullanılmakta olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin üçüncü binası, 1937 yılında yapılan ve ondört projenin katıldığı yarışma sonunda Atatürk’ün de beğeni ve takdirlerini kazanarak birinci seçilen Clemens Holzmeister’in projesi olan binadır. 1939 yılında temelleri atılmış, 6 Ocak 1961 tarihinde resmen faaliyete geçmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Binasının mimari özellikleri ve genel yapısı, Türkiye Cumhuriyeti’nin gücünü ve ölümsüzlüğünü simgeleyecek bir biçimde ağır başlı, sağlam ve dayanıklı nitelikte tasarlanmıştır.
Kuruluş felsefesi milli egemenlik kavramına dayanan Türkiye Cumhuriyeti’nin yasama organı TBMM Büyük Önder M.K. Atatürk’ün ifade ettiği “ Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir ” özdeyişi doğrultusunda kuruluşunun 90. Yıldönümünü büyük bir gururla kutlamıştır.


2015.10 - Türkiye Büyük Millet Meclisinin 95. Yılı
Türkiye Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920'de Ankara'da, günümüzde Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak kullanılmakta olan Devletin kuruluşu ve Kurtuluş Savaşı'nın tüm askeri ve siyasi kararlarının alındığı, Cumhuriyetin iian edildiği I. TBMM binasında yurdun çeşitli yerlerinden gelen 115 milletvekilinin katılımı ile açılmış ve 18 Ekim 1924 tarihine kadar kullanılmıştır.
Atatürk ilke ve devrimlerinin gerçekleştirildiği, Cumhuriyetimizin gelişmesi İçin çok önemli kararların alındığı, çağdaş yasaların çıkarıldığı, uluslararası alanda Türkiye'nin etkinliğini ve saygınlığını artıran antlaşmaların yapıldığı, çok partili sisteme geçişin sağlandığı II.Türkiye Büyük Millet Meclisi binası ise işlevini 1960 tarihine kadar 36 yıllık bir dönem boyunca sürdürmüş olup bugün Cumhuriyet Müzesi olarak varlığını sürdürmektedir.
Bugünkü Türkiye Büyük Millet Meclisi binası, Türkiye Cumhuriyeti'nin gücünü ve kalıcılığını da temsil edebilecek şekilde, ciddi, kalıcı ve sağlamlığın ön planda tutulduğu mimari bir dışavuruma sahiptir. Büyüklüğü açısından, dünyanın en büyük parlamento yapılarından biridir.


2018.11 - 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
23 Nisan, Türk Milleti'nin kendi geleceğini belirlediği, egemenliğin millet iradesine bırakıldığı ve milletin bağımsızlığını tüm dünyaya gösterdiği, Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından birisidir. Atatürk, 23 Nisan gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiş ve bu bayramı tüm dünya çocuklarına armağan etmiştir.
Son yılların en büyük insanlık dramının yanı başımızda yaşandığı bu dönemde, çoğunluğu çocuk olan pek çok mülteci Ülkemize göç etmiştir. Çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan tek ülke olma gururu ile birlikte mülteci çocuklara kucak açarak bu şanlı günü kutlamaktayız.

1979.02 - Dünya Çocuk Yılı

1986.01 - Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği
Dünyada ilk kez resmi olarak kutlanmaya başlanan tek çocuk bayramını modern Türk Devleti'nin kurucusu Atatürk Türk Çocuklarına 23 Nisan 1920 yılında Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak armağan etmiştir. Bu bayram dolayısıyla 1979 yılından bu yana 7 yıldır Ankara'da 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği düzenlenmektedir. Birçok ülkenin katıldığı uluslararası kutlamaların amacı bu bayramın sevincini bütün dünya çocuklarıyla paylaşmak, birçok ülkenin çocuklarını biraraya getirerek gelecekte yeryüzünde barış, dostluk, sevgi ve kardeşliğin hakim olmasını sağlamaktır.

1998.05 - Avrupa - Ulusal Bayramlar
Avrupa Kamu Posta işletmeleri Birliğine üye ülkeler arasında 1998 yılı içerisinde Ulusal Bayramlar işlenecek ortak konu olarak belirlenmiştir.
Ülkemizde Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı seçilmiştir.
Pullarda yer alan resimler Grafiker Nazan ERKMEN ve Aydın ERKMEN tarafından yapılmıştır. Resimlerden birinde çocuk bayramını Türk ve Dünya çocuklarına armağan eden Atatürk dünya çocukları ile birliktedir. Diğer resimde ise Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk ilk meclis binasının önünde resmedilmiştir.


1951.06 - Milletlerarası Parlamentolar Arası XL. Konferansı
31.08.1951 tarihinde Yıldızda Şâle köşkünde toplanan Parlamentolar Arası 40. konferansı nedeniyle 4 puldan oluşan bir seri Avusturya Devlet Matbaasında Fotogravür usulü ile bastırılarak ayni tarihde dolaşıma çıkarılmıştır. Pulların ebadı 26 x 41 milimetre olup tabakaları ellişer adetliktir.
Henry Carton de Wiart ( 1860- 1951 ): Belcika Başbakanı, 1932-1934 yılları arasında Charles de Broqueville hükümetinde Çalışma, Sosyal İşler ve Hijyen Bakanı oldu. 1928 ve 1935 yılları arasında, Belçika Milletler Cemiyeti delegasyonunun bir üyesiydi . 1934'ten 1947'ye kadar Parlamentolar Arası Birliğin Başkanıydı. Ölümüne kadar milletvekili kalmıştır.
Parlamentolararası XL. Konferansı İstanbu'dal 24.08.1951-06.09.1951 tarihleri arasında gerçekleşmiştir.

1977.03 - Parlemento'nun 100. Yılı
İlk Osmanlı Parlamentosu açılacağı gün İstanbul, Avrupa’dan gelen gazete muhabirleri ile dolmuştu. Bütün resmi daireler tatil edildi. Beşiktaş Sarayında Vükela, devlet ileri gelenleri, askeri erkan, ulema, yabancı sefirler hazır bulunuyordu. 19 Mart 1877’de Sultan Abdülhamid’in açılış nutkunda yer bulan Esbab-ı terakkinin yolda aranılmasını ve kavanin-i memeleketin arayı umumiyete istinadını elzem gördüm ve Kanun-i Esasiyi ilan eyledim ifadesiyle açıldı. 141 üyeden oluşan meclisin 115’i Mebus, 26’sı ise Ayan idi. 115 Mebustan 69’u Müslüman, 46’sı ise Gayrimüslim idi. Mebusan Meclisi'nin ilk reisi padişah tarafından atanan Ahmet Vefik Paşa'dır.


© Pulhane Ltd.Şti.