Pulhane Ltd.Şti.
Pulun Osmanlıda Doğduğu 19. Yüzyıl ortalarında Üsküdar'dan İstanbul
Sitemde Google
Türk Dili

1969.16 - Kutadgu Bilig'in Yazılışının 900. Yılı
Her iki dünyada Kut’a ( Saadete ) eriştirmeye yarayan bilgi anlamına gelen KUTADGU BİLİGÎ adlı kitap, Karahanlılar çağında, 1069 yılında Taşkent’te Balasgun'lu Yusuf tarafından tamamlanarak Hakan Buğra Karahan Hasan b.Süleyman’a sunulmuştur. Dili Karahanlı Türkçesidir. 6S20 beyitlik bu manzum eser ideal bir devletin nasıl olmak gerektiğini, hakana ve yurttaşlara düşen ödevleri ve ahlâk kurallarını anlatır. Eserin biri Viyana’da öbürleri Kahire ve Fergana'da olmak üzere üç yazması vardır. Bunların fotokopileri Türk Dil Kurumunca yayımlanmıştır. Bir siyasetname olan KUTADGU BİLİG Türklerin İslâmlığı kabul etmelerinden sonra ortaya konan ilk İslâmî şaheserdir.

1972.01 - Uluslararası Kitap Yılı
Pulda İşlenen Konu: Türkçe’yi Araplara öğretmek amacıyla Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılmış bir sözlük olan Divanü, lügat-it-Türk’de bulunan, Türkler tarafından çizilmiş ilk Dünya Haritası ve Uluslararası Kitap Yılı Sembolü.

1977.05 - Türkçe'nin Resmi Dil Oluşunun 700. Yılı
13. Yüzyılda Anadolu’da kurulan Karamanoğlu Devletinin Kurucusu Mehmet Bey 13 Mayıs 1277 tarihinde yayınladığı bir fermanla Türkçe dışındaki dillerin yazılmasını ve konuşulmasını yasaklamıştır. Bu yolla Türkçe’nin gelişip güçlenmesi amaçlanmıştır.

1997.06 - Türk Dil Bayramı
13. Yüzyılda Anadolu’da kurulan Karamanoğlu Devletinin Kurucusu Mehmet Bey 13 Mayıs 1277 tarihinde yayınladığı bir fermanla Türkçe dışındaki dillerin yazılmasını ve konuşulmasını yasaklamıştır. Bu yolla Türkçe’nin gelişip güçlenmesi amaçlanmıştır.
13 Mayıs tarihi her yıl Türk Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır.
Pulda yer alan kompozisyon Grafik Sanatçısı Namık Kemal SARIKAVAK tarafından hazırlanmıştır.

2013.24 - Türk Dil Bayramı
Göktürk Yazıtlarındaki alfabenin 1892 yılında çözülmesi ve bu yazıtların Türklere ait olduğunun anlaşılması İle Türk tarihi MS VI-VIII yüzyıllara kadar genişlemiştir. 1911 - 1914 yılları arasında Doğu Türkistan topraklarında yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen yüzlerce sandık malzemeden çoğunun Uygur Türklerine ait olduğunun anlaşılması ile VIII- IX yüzyıllar arası görkemli bir Türk Uygur siyasi varlık ve medeniyeti gün ışığına çıkmıştır. Türk küttür tarihinin en Önemli eserlerinden olan Divanü Lügat-it-Türk ve Kutadgu Bilig, İslami dönemin parlak bir halkasını oluşturmuştur.
Türk Dili Tetkik Cemiyeti ( bugünkü Türk Dil Kurumu ) 12 Temmuz 1932 tarihinde kurulmuştur. Atatürk öncülüğünde, 26 Eylül - 4 Ekim 1932 tarihleri arasında İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda I. Türk Dili Kurultayı düzenlenmiştir. Bu kurultayda alınan karar gereği 26 Eylül, Türk Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır.
Kurultay'da alınan kararlar arasında halk ağzındaki Türkçe sözlerin derlenmesi, tarihsel Türkçe metinlerdeki eski Türkçe sözlerin taranması, kardeş Türk lehçelerinin söz varlığının ortaya konulması ve bu yollarla Türkçeye yeni kelimeler, terimler kazandırılması, Türkçe Sözlük yayımlanması, Türkçenin diğer dillerle karşılaştırılması, Orhon Yazıtları, Divanü Lügat-it-Türk, Kutadgu Bilig gibi eserlerin yayımlanması çalışmaları da bulunmaktadır.


2017.16 - 2017 Türk Dili Yılı ( Konulu Sürekli Posta Pulları )
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumu tarafından,15 Mart 2017 tarihinde 2017 Türk Dili Yılı Dilimiz Kimliğimizdir konulu tanıtma toplantısı düzenlendi. Toplantıyla 2017 yılı Dilimiz Kimliğimizdir başlığıyla Türk Dili Yılı olarak ilan edilmiştir. Dünyanın en zengin dillerinden biri ve milli kimliğimizin ana unsuru olanTürkçemizi korumak, yaşatmak, zeginleştirmek ve gelecek nesillere güçlü bir şekilde aktarmak, bugünümüzü ve yarınımızı yeni bir bilinç hamlesiyle inşa etmek hem kamu kurum ve kuruluşlarının hem de bütün toplum kesimlerinin ortak görevidir.
Son yıllarda özellikle basın, yayın ve teknoloji yoluyla Türkçeye girmekte olan yabancı kelimelerin yanında Türkçe kelimelerin imlasına bile sirayet eden yabancılaşma tehdidi endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Bu kapsamda 2017 yılının Türk Dili Yılı olarak ilan edilmesi, Turkçenin yerinde doğru, kurallarına uygun, açık, anlaşılır ve temiz bir şekilde kullanılmasına büyük katkı sağlayacak olup bu konudaki toplumsal bilincin, özenin ve duyarlılığın artmasına hizmet edecektir.
Turkçenin yerinde doğru, kurallarına uygun, açık, anlaşılır ve temiz bir şekilde kullanılmasına ve bu konudaki toplumsal bilincin, özenin ve duyarlılığın artmasına katkı sağlamak amacıyla PTT A.Ş. tarafından 2017 Türk Dili Yılı konulu sürekli posta pulu dolaşıma sunulmuştur.

1970.04 - 1970 Uluslararası Eğitim Yılı

1958.07 - Mektup Yazma Haftası

1981.21 - Okuma - Yazma Seferberliği

201212B3
201212B4
2012.13 - 10. Türkçe Olimpiyatları
Dünya gençlerinin barışın ortak paydasında buluşturulmasım, Türkiye ile tüm dünya ilkeleri arasında sevgi, dostluk ve diyalog köprülerinin kurulmasını, Türkçemizin dünyada ıak ettiği konuma gelmesini ve yaygın bir şekilde kullanılmasını amaçlayan Türkçe Olimpiyatları, Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) ve Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti tarafından 2003 yılından bu yana düzenlenmektedir.
Olimpiyatların gerçekleşmesiyle renkleri, dilleri, dinleri, kültürleri farklı olan binlerce :ocuk Türkçe konuşmakta, dilimizi ve kültürümüzü yakından öğrenme şansına ;ahip olmaktadır. İstanbul ve Ankara’da düzenlenen olimpiyatlar, halkımızın yoğun isteği üzerine diğer illerde de düzenlenmeye başlanılmıştır. Olimpiyatlarda ayrıca Türk dilinin ve kültürünün gelişmesine hizmet eden; Mustafa Kemal Atatürk, İsmail jaspıralı, Ali Şir Nevai, Karamanoğlu Mehmet Bey, Kaşgarlı Mahmut gibi isimler adına da özel ödüller verilmektedir.
2012de “İnsanlık El Ele” temasıyla yapılacak olan Türkçe Olimpiyatlarına katılanlar, Türkiye’yi tanıyan ve seven, kültürümüze aşina bir dünya nesli yetişmesine katkı sağlayacaktır. Dilimizin hak ettiği yere ulaşması adına belki de bizlere her sene Türkçe Bayramı ve Birleşmiş Milletler Bayramı havası yaşatan bu çocuklar; Türkçenin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen resmi dillerin 7.si olmasını sağlayacak kuşak olacaktır.

2010051
2010.05 - Anadolu Ajansı’nın 90. Kuruluş Yıldönümü
Anadolu Ajansı, Büyük Önder Gazi Mustafa kemal Atatürk tarafından 6 Nisan 1920 yılında Ankara’da kuruldu. Anadolu Ajansının tarihi, Türkiye Cumhuriyetinin tarihi ile özdeştir. Anadolu Ajansı, Milli Mücadelenin sesinin tüm dünyaya duyurulmasına yönelik doğru, tam ve objektif haberleri hızlı biçimde iletme zorunluluğu ve yansız haberciliğe duyulan büyük ihtiyaç sonucu ortaya çıkmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın her aşamasında Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında yer alan Ajans Atatürk’ün yurt gezilerini, halka seslenişini, gösterdiği hedefleri en iyi biçimde halka duyurmuştur.
Türk basınının gelişmesine öncülük eden gazeteciler Yunus Nadi, Ruşen Eşref Ünaydın, Falih Rıfkı Atay ve edebiyatçılar Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ile daha birçok yazar ve gazeteci Anadolu Ajansının kuruluşundan itibaren görev aldılar, onun gelişmesi için uğraş verdiler.
Adını, Anadolu’dan alan Ajans 90 yıllık tarihinde kendisine düşen görevleri ilk günkü gibi objektif habercilik ilkeleri doğrultusunda büyük bir gayret ve özveri ile yerine getirmeye devam etmektedir.

2008.01 - TRT Televizyonunun 40.Yılı
TRT Ankara Televizyonu 31 Ocak 1968'de saat 19.30’da Mahmut Tali Öngörenin açılış konuşmasıyla ilk deneme yayınına başladı. Haftada 3 gün, 3'er saat olarak başlayan deneme yayınları bir yıl sonra haftada 4 güne çıktı. 1970'de İzmir Televizyonu ardından 1971'de İstanbul Televizyonu faaliyete geçti.
1969'da astronotların Ay’a ayak basmaları ve Zeki Müren'in Ankara’da verdiği konser, 1973'de ise, Türkiye Cumhuriyeti'nin II. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün cenaze töreni naklen yayınlandı. 20 Temmuz 1974’teki Kıbrıs Barış Harekatın'dan, tüm Türkiye ve Avrupa TRT yayınlarıyla haberdar oldu. Eurovision Şarkı Yarışması’na Türkiye, ilk kez 1975'te TRT’nin organizasyonuyla girdi. 1978’de sualtı kameraları kullanılarak "Derinliklerdeki Geçmiş" adlı ilk belgesel renkli film çekildi. 1979'da, Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlendi. 31 Aralık 1981 yılbaşı gecesinden itibaren ekran renklenmeye başladı, 1984 yılında tamamen renkli yayına geçildi.
1986’da TRT-2,1989 yılında TRT-3 ile TRT-GAP, 1990 yılında "Telegün"ismi ile teleteks yayınları ve TRT- 4,1992 yılında ise TRT-INT-AVRASYA yayma başladı. 2001 yılında TRT- AVRASYA, TRT-INT'den ayrılarak, TRT-Türk adıyla yayın hayatına devam etti. 2 Şubat 2006 günü ise sayısal yayıncılığın test yayını başladı.
Türkiye, televizyonla ilk kez TRT aracılığıyla tanıştı. Televizyon yayıncılığındaki ilkleri hep onunla yaşadı. Tüm hayatını TRT'nin yayın saatlerine göre düzenledi. Mithatpaşa'daki küçük bir stüdyodan, tüm yoksunluklara karşın yayıncılık hevesiyle dolu çalışanlarının özverili çabalarıyla, TRT, Türk milletiyle bütünleşti, büyüdü, gelişti, Türkiye'nin hem yayıncılık okulu, hem de en güvenilir yayın kuruluşu olarak bugünlere ulaştı.
TRT, televizyon hayatında 40 yılı geride bırakırken, bugün, iç ve dış temsilcilikleri ile, yurdun dört bir köşesindeki yerel muhabir ağıyla, gerçekleştirdiği ulusal, uluslararası ve uydu yayıncılığı ile, dünyanın sayılı yayın kuruluşları arasında önemli bir yer edindi.

2014.04 - TRT'nin 50. Kuruluş Yıldönümü
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, 1 Mayıs 1964'te Türkiye'de kamu yayıncılığı yapmak üzere özerk bir yapıyla kuruldu. Böylece 1927'de başlayan radyo yayıncılığı tek çatı altında toplandığı gibi 1968'de televizyon yayıncılığına başlandı.
2014 yılında 50. yılını kutlayan TRT, ilkeli yayınlanyla, ülkemizin tek kamu yayıncısı olarak, kurulduğu tarihten günümüze kadar kamunun haber alma, bilgilendirme, kültür ve sanattan yararlanma, nitelikli eğlenme gereksinimlerini karşılama, eğitim ve öğretime katkıda bulunma görevini hazırladığı programlarla gerçekleştirdi. TRT'nin yarım asırlık yayıncılık serüveni aynı zamanda Türkiye'nin hafızasıdır. Günümüzde radyo ve televizyon yayıncılığı endüstrisi hızla gelişirken, sadece ülkemizde değil uluslararası platformda da söz sahibi olan TRT, dünyanın sayılı, güvenilir ve öncü yayıncılanndan biri konumundadır.
TRT bugün 15 televizyon, 18 radyo kanalı ve yeni medya yayıncılığıyla bir kamu yayın kuruluşuna yakışır biçimde toplumun her kesimine ulaşıp, kolaylığa kaçmadan kaliteli yayınlarıyla izleyici sayısını arttırmaya devam ediyor.

2007.14 -Türk Dil Kurumunun 75. Yılı
Bu yıl kuruluşunun 75. yılını kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli kültür kurumlarından biri olan Türk Dil Kurumu, "Türk Dili Tetkik Cemiyeti” adıyla 12 Temmuz 1932'de Atatürk'ün talimatıyla kurulmuştur.
Türk Dili Tetkik Cemiyetinin amacı, “Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek” olarak tespit edilmiştir. 1934'te yapılan kurultayda Cemiyetin adı, “Türk Dili Araştırma Kurumu” 1936'daki kurultayda ise "Türk Dil Kurumu" olmuştur.
Türk Dil Kurumu başlangıçtan beri çalışmalarını iki ana eksen üzerinde yürütmüştür,
1. Türk dili üzerinde araştırmalar yapmak, yaptırmak,
2. Türk dilinin güncel sorunlarıyla ilgilenerek çözüm yolları bulmak.
Türk Dil Kurumu, kuruluşundan günümüze kadar olan süre içerisinde Türkçenin gelişmesi, özleşmesi, zenginleşmesi yolunda çeşitli çalışma grupları ve yazı kurulları oluşturarak çok önemli çalışmalar yapmış, değerli eserler yayımlamıştır. Bu önemli eserlerin başında Türkçe Sözlük gelmektedir. Türk Dil Kurumunun diğer önemli yayınlarından biri de Yazım Kılavuzu’dur. Bilim dallarındaki terimlerin Türkçeleştirilmesi çalışmaları da sürdürülmektedir.
Türk Dil Kurumu. Türkçemize girmekte olan yabancı kaynaklı özellikle Batı kökenli sözlerin karşılığında Türkçe kökenli yeni sözler önererek dilimizin gelişmesine, zenginleşmesine ve arılaşmasına da katkıda bulunmaktadır.
Son dönemde, yılda 40-50 bilimsel eseri yayın dünyasına kazandıran Türk Dil Kunımunun üç süreli yayını da bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu 75. kuruluş yıl dönümünde 900’ü geçen yayını ve zengin bir araştırma kütüphanesiyle Türkiye'nin saygın bilim kuruluşlanndan biri olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

1996.12 - Basında 50. Yıl
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 10 Haziran 1946 da basın özgürlüğünü ve meslek sorunlarını savunmak üzere, gazetecilerin bağımsız örgütü olarak kuruldu.
8 Nisan 1952 tarihinde Bakanlar kurulu kararı ile kamu yararına çalışan dernek statüsüne alınan Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin bugün 2400 dolayında üyesi var. En yaygın ve büyük meslek örgütü olan Cemiyetin üyeleri arasında muhabir, yazar, karikatürist, foto muhabiri, yazı işleri müdürleri, genel yayın müdürleri, yayıncılık bölümlerinde çalışan gazetecilerle, yayın organlarının da sahipleri bulunuyor.

1979.12 - Türk Basımcılığının 250. Yılı
İlk Türk matbaasının kurucusu İbrahim Müteferrika basmacılığın, basma yöntemiyle kitap çoğaltmanın yararları ve gerekliliği üzerine Vesilet-üt-tıbaa (1726) adlı bir risale yazmıştır.
Oysa Osmanlı Devleti toplumsal yapısının bozulmaya başladığını ancak 18. yüzyılda, topraklarını kaybetmeyi sürdürdüğü zaman farkına varmıştır. İşte o zaman, Batı’da neler olup bittiğini merak etmiş ve bunun sonucunda, oraya gönderdiği elçileri incelemeler yapmakla görevlendirmek , giyim-kuşam ve yaşam tarzında Avrupa’yı örnek almak gibi yeniliklere yönelmiştir.
Osmanlı Devleti, azınlıkların açmış oldukları matbaaları bu işin yapılmasını engelleyici bir ferman olmamasına rağmen zaman zaman kapatmıştır.
20120401
2012.04 - Türk Ocaklarının 100. Yılı
Türk Ocağı, Türk kültürüne hizmet etmek, gelişmesine, benimsenmesine çalışmak ve nesiller arasında nakledilmesine zemin hazırlamak amacıyla 25 Mart 1912 tarihinde dönemin tıbbiyeli gençleri ve Mehmet Emin (Yurdakul), YusufAkçuraoğlu, Ahmet Ferit (Tek), Ağaoğlu Ahmet, Fuad Sabit (Ağacık), Emin Bülent (Serdaroğlu) gibi milliyetçi yazarlar ve fikir adamları tarafından kurulmuştur. Yayın organı Türk Yurdu Dergisi olan derneğin amblemi cepheden görülen bozkurt başıdır.
Kuruluşundan itibaren Türk Ocakları milli mektep olarak hizmetlerini sürdürmüş, birçok aydını bünyesinde toplamıştır. İsmi unutulmayacak bu aydınlardan birisi de İstiklal Marşını etkili sesiyle mecliste ilk okuyan, milli hatip Hamdullah Suphi Bey’dir.
Ülkemizin en köklü sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Türk Ocakları, Bakanlar Kurulunun 15.05.1954 tarih ve 4/3055 sayılı kararı ile “ Amme Menfaatine Hadim (Kamu yararına çalışır) Cemiyet ” olarak kabul edilmiş ve günümüzde milli şuurla faaliyetlerini 70’ den fazla şubede sürdürmektedir.

1983.12 - Dünya Haberleşme Yılı
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nca 1983 yılı Dünya Haberleşme Yılı olarak ilan edilmiştir. Heberleşmenin gelişmesiyle Ekonomi de hareketlenmekte, sosyal gelişme ve bütünleşme sağlanmaktatır


© Pulhane Ltd.Şti.