Pulun Osmanlıda Doğduğu 19. Yüzyıl ortalarında Üsküdar'dan İstanbul
Sitemde Google
PTT Müdürlüğünce 1976 Yılınının ( 4. ) serisi olarak dolaşıma sunulmuştur.
1976.04
VII. İslam Ülkeleri Konferansı
1976.04.01
2566-2744-2779
Sunum:
10.05.1976 tarihinde, VII. İslam Ülkeleri Konferansı konulu Anma Pulu, 5,00 ETL ( 500 Kuruş ), bu pula ait İlk Gün Zarfı, PTT Meslek Okulları Birliği Yardımlaşma Derneğine ( M.O.B.Y.D. ) yaptırılarak tüm PTT Merkez Müdürlüklerinde ve Ankara PTT Başmüdürlüğü Ulus PTT Merkez Müdürlüğü Filateli Gişesi Ulus - Ankara adresinde satışa sunulmuştur.

Genel Müdürlük Filateli Gişesi, Ulus - Ankara ve İstanbul Posta Merkezi adresinde,
VII. İSLAM ÜLKELERİ KONFERANSI - İSTANBUL - 10.5.1976
ibareli İlk Gün Damgası ( Özel Posta Damgası ) kullanılarak 2.150 adet zarf damgalanmıştır.


Anma Pulunun Değeri: 5,00 ETL ( 500 Kuruş )
1 Dolar = 16,32 ETL / 0,31 $,
Çıkış Tarihi: 10.05.1976, Son Satış Tarihi: 09.11.1977 ( Postada Sürekli Geçerli )
Basım Adedi: 400.000 Adet 1 puldan oluşan seri, 25 lik tabakalar halinde başılmıştır.
Pulların Boyutu: 36 x 52 mm. - Dantel: 13
Baskı Yöntemi: Ofset
Basımevi: Güzel Sanatlar Basımevi - Ankara
Grafik Tasarım: Profösör Emin Barın

Seri Numarası: 528,
PTT Kodu: 1001, PTT Sayfa: 444
Konu: VII. İslam Ülkeleri Konferansı

Müslüman ülkeler arasında dayanışma ve işbirliğini geliştirmek amacıyla İslam Konferansları düzenlenmesi düşüncesi Suudi Arabistan Kralı’nın 1966 yılında "İslam Birliği" sloganı, daha sonra Fas Kralı’nın 1969 yılında "İslam Dayanışması" fikrini atmasıyla somutlaşmış, bazı Arap devletleri ise Arap Zirve Konferansları düzenlenmesini tercih ettiklerini açıklamışlardır.
İslam dünyasını ilgilendiren gelişmelerin yoğunlaşması, bu bağlamda Kudüs’te El Aksa Mescidi’nin yakılması üzerine, Suudi Arabistan ve Fas Kralı'nın girişimleri sonucunda 22-25 Eylül 1969 tarihlerinde Rabat'ta Birinci İslam Zirve Konferansı toplanmıştır. Türkiye, Zirve’ye Dışişleri Bakanı başkanlığında bir heyetle katılmıştır.
1970 yılında Karaçi'de gerçekleştirilen İkinci İslam Dışişleri Bakanları Konferansında Örgüt’e bir Genel Sekreter atanmış, 1972 yılında Cidde'de yapılan Üçüncü İslam Dışişleri Bakanları Konferansında ise, ‘‘İslam Konferansı Şartı’’ kabul edilmiştir.
İKÖ'nün merkezi Cidde'dedir. Halen 57 ülkesi bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler’den sonra en fazla üyeye sahip uluslar arası örgüttür ve dört kıtadan devletler İKÖ’ye üye durumdadır. KKTC dahil, 5 ülke de ‘‘gözlemci’’ statüsündedir. Her İslam ülkesi Örgüte üye olabilmektedir. Yeni üye kabulü üye ülkelerin 2/3 çoğunluğunun onayıyla gerçekleşebilmektedir.

7. Dışişleri Bakanları Konferansı’nın İstanbul’da toplanması çağrısında bulunuldu ve kabul edildi. Bu konferans içinde Arap ülkelerinin Türkiye’ye yönelik davranışları, bugüne kadar İslam ülkeleri dışında kabul edilen ve önemsenmeyen Türkiye’ye önem vermeye başladıklarının bir göstergesiydi. Türkiye’nin son dönemde ilişkilerinin durgun olduğu Mısır Arap Cumhuriyeti bile, Türkiye’ye büyük ilgi gösteriyor ve Kıbrıs konusu ile ilgili olarak röportajlar yapıyordu. Petrol Kralı ülkelerin liderliğindeki İslam dünyasının Türkiye’ye birdenbire bu şekilde yaklaşması merak konusu olmuştur. Ancak bu konu, İslam Ülkeleri’nin giderek ekonomik ve politik güç haline gelen İran’ın liderlik ve sözcülük rolünden İslam ülkelerinin memnun olmadığı ve bu rolü, Türkiye’ye vermek istedikleri şeklinde yorumlanmaktaydı.
7. İslam Konferansı’nın toplanmasından önce, Londra’da Uluslararası İslam Konferansı yapılmış; diğer İslam Konferanslarından farklı olarak bir takım tebliğlerin ve İslam’daki bazı konuların izah edildiği bu toplantıya Türkiye davet edilmemiştir. Gerekçe olarak, Türkiye’nin kendini Müslüman ülkelerden saymaması, Batıcı olmakla övünüp durması ve dış politikada da Batı ülkelerinin tarafında olması sayılmıştır. Konferansın ilk günü, Sudan delegesi tarafından ‘‘Kemalizm, Müslümanlığı Türkiye’de geriletti’’ yolunda iddiada bulunulmuştur.
Arap ülkelerinin Türkiye’ye verdikleri önemin bir göstergesi olan 7. İslam Konferansı, 12-15 Mayıs 1976’da İstanbul’da toplandığında, 1969’da Rabat toplantısına katılıp katılmama konusunda tereddütler yaşayan Türkiye, Arap ülkeleri ile ilişkilerin geliştirilmesi fikrini öylesine benimsemişti ki bu durumun laiklik ilkesiyle çelişip çelişmediği artık gündem dışı kalmıştı. Bu toplantıda hükümet, İslam Konferansı Yasası’na bir çekinceyle katılmak için gerekli hazırlıkları yapmaya başlamış ancak hazırlanan yasa tasarısı TBMM’nin ilgili komisyonuna gelmiş olmakla birlikte, zamanında çıkarılamamış ve 1977 erken seçim kararı üzerine sonuçsuz kalmıştır.
İlk Gün Zarfı ile İlk Gün Damgası
1976 Yılında PTT Meslek Okulları Birliği Yardımlaşma Derneği ( PTT M.O.B.Y.D. ) - Ankara Şbesi
PTT adına İlk Gün Zarfları hazırlayarak dolaşıma sunmuştur.

İlk Gün Damgalı Zarfın Dolaşıma Sunulduğu Günkü Değeri 6,00 ETL ( 600 Kuruş ) + Zarf maliyetidir.
İlk Gün Damgası
kullanılarak 2.150 adet zarf damgalanmıştır.


1976.04
Seri no: 528

Kamer
Akoba
Diğerleri

1953 - 1980 Yılları arasında, PTT dışında çok değişik firmalar İlk Gün Zarfları hazırlamışlardır. PTT 1980 Yılında kendi logosunu kullanmaya başlamıştır. Zarflar bulundukca örnek olarak konulacaktır. Sizde bulunuyorsa tarayıp filateli@pulhane.com adresine e.posta ile gönderirseniz bu sitenin tamamlanmasına yardım etmiş olursunuz. TEŞEKKÜRLER.


2004 Yılı sonuna kadarki Değerler ETL olarak.
2005 Yılı Başından 2008 Yılı sonuna kadarki Değerler YTL olarak.
2009 Yılı Başından sonraki Değerler TL olarak Değerlendirilmelidir.
ETL=Eski TL, YTL=Yeni TL
Değerli Pul Severler ve Biriktirenler
Son 5 Senenin Pulları genellikle
PTT'nin
www.filateli.gov.tr
sitesinde bulunmaktadır.
üzerlerindeki Değerden satılmaktadır.
Lütfen bu siteye bakmadan pul almayınız.

Bu Sitede Bulacaklarınız;

1. Pulların resimlerini,
2. PTT'nin sunuş biçimini,
3. Pulların çıkış tarihindeki Dolar ve Euro değerini ve ebatlarını,
4. Pulun İlk Gün Zarfının resmini ve İlk Gün Damgasını,
5. PTT'nin çıkardığı Özel Gün Zarflarının resmini ve Özel Gün Damgasını,
6. PTT Özel Günler için kullandığı Özel Tarih Damgalarını ve Damgalanmış Zarfları,
7. PTT'nin Pul Baskılı Posta Kartlarının resmini,
8. PTT'nin Maksimum Kartlarının resmini,
9. PTT'nin Posta Kartlarının resmini,
10. Pul portföylerinin resimlerini,
11. Yılların Listelerini,










© Pulhane Ltd.?ti.